Nový způsob stravování po odstranění žaludku

Po úplném odstranění žaludku se tělo musí postupně naučit jinému způsobu trávení bílkovin. Funkci žaludku musí pozvolna převzít střeva. Ve střevech však nikdy nezačnou vznikat pepsiny, kyselina chlorovodíková a další látky, které jsou obsažené pouze v žaludku a jsou nutné k naštěpení bílkovin, a to hlavně bílkovin živočišného původu (maso, sýry, vejce …)

Pro usnadnění adaptace střev je výhodné využít vyčištěného stavu zažívacího systému a hned od prvních dnů se vyhnout konzumaci masa, sýrů a pro začátek i vajec. Později se zažívání přizpůsobí, ale na začátku je potřeba mu maximálně ulevit.

Dodržujeme pořadí jídel od tekutého k tužšímu. Nejprve se po malých doušcích napijeme čaje nebo vlažné vody, počkáme alespoň čtvrt hodiny, kdy tekutina odteče do nižších pasáží střeva, navlhčí jej a připraví na jídlo. Až poté si dáme malou porci jídla, které je nutné důkladně kousat tak dlouho, až je jeho konzistence tekutá, teprve potom polykat.

K pití vybíráme pouze nedráždivé tekutiny bez bublinek

Vyhýbáme se limonádám silnému černému čaji a kávě nebo alespoň zrnkové kávě s lógrem. Občas můžeme vypít malé množství ředěné čerstvě vylisované ovocné nebo zeleninové šťávy.

Vhodný je bylinkový čaj na podporu funkce jater a slinivky. Tyto dvě žlázy produkují hlavní objem trávicích šťáv a je potřeba je podpořit.

Bylinkový čaj pijeme 3 týdny vždy čerstvě připravený, jeden ráno, jeden v průběhu dne. Po třech týdnech druh čaje změníme nebo zcela vynecháme a kůru opakujeme po třítýdenní pauze.

Pokud vázne střevní peristaltika (při zácpě), vyhýbáme se čaji z řepíku.

V prvních dnech až týdnech po operaci může stagnovat peristaltika. Velmi pomáhá vývar ze lněného semínka užívaný vždy na lačno asi půl hodiny před jídlem. V lékarně lze koupit šetrné laxantivum Forlax nebo sirup Lactulosa.

Při nadměrné peristaltice (průjmu) a podrážděném zažívání pijeme řepíkový čaj v průběhu celého dne. Řepík je jedna z mála bylinek, kterou je možné pít dlouhodobě.

K jídlu ani brzy po jídle nepijeme! Veškerou vlhkost do rozkousané potravy dostáváme ze slin, které jsou nutné ke správnému rozštěpení především sacharidů. Tím je do zažívací trubice dostaneme připravené ke snazšímu trávení. Důkladné kousání je naprosto zásadní pro ulehčení trávení.

Velikost porce je potřeba vyzkoušet, každý pacient je jiný. Obecně se dá říct, že na úplném začátku je úspěch vypít před jídlem 100 ml tekutin a následně sníst 200 ml (čajový šálek) polévky nebo kaše. Raději sníst menší objem, počkat 15-20 minut a ještě se trochu dojíst, než sníst o lžíci více, než je nově vytvořená „zásobárna“ schopná pohodlně pojmout.

Velikost porcí se bude s postupujícím časem zvětšovat. Po několika měsících bude možné pohodlně sníst poloviční (dětskou) porci jídla.

Jíme častěji (každé 2-3 hodiny) malou porci, vždy po předchozím napití. Pokud se přejíme, střevo je napjaté jako přecpaná jitrnice a nemohou lehce probíhat peristaltické pohyby. Tím potrava ve střevě stagnuje, trávení se zpomalí a potrava místo užitku v těle kvasí, způsobuje nadýmání a mechanickou bolestivost.

Potřebu bílkovin můžeme pokrýt několika způsoby. Alespoň prvních několik měsíců je vhodné vyhýbat se masu a omezit výrobky z kravského mléka. Vejce podávat jen jako součást pokrmů (polévka s vejcem, domácí vaječné těstoviny …) v množství 1 vejce 1x – 2x týdně.

Pokud zvolíme cestu „chemické“ výpomoci, existuje řada výživových koktejlů a krémů, které lze koupit v lékárně. Jde například o Nutridrink, Fresubin, Ensure a mnohé další, které předepisují lékaři ve výživové poradně, do které by pacient po odstranění žaludku měl docházet.

Koktejly předepisované lékaři jsou vyrobené z kravského mléka, plné cukru a chemických dochucovadel.

V lékárně je možné zakoupit práškový protein vyrobený na bázi kravského mléka s názvem Protifar. Pracuje se s ním jako se sušeným mlékem. Je výborný do kaší a omáček. Nejprve ho rozmícháme v trošce studené vody a pak přidáme do již hotového jídla. Nevaříme.

Dalším zdrojem bílkovin jsou izolované proteiny, které používají sportovci. Jde především o izolovaný hrachový protein, který má obsah bílkovin nejvyšší (kolem 89%). Jeho chuť je opravdu hrachová. Po jeho přimíchání např. do uvařené vločkové kaše (na slano, jen z vody a bez cukru) vznikne hustá polévka chutí připomínající hrachovku.

Izolované luštěninové proteiny nezpůsobují nadýmání a jsou velmi dobře stravitelné.

Zažívací soustava krátce po operaci nezvládne trávit luštěniny, ale izolovaný luštěninový protein je v malém množství (jedna lžíce denně) stravitelný už za 2-3 týdny od operace. Dobře stravitelné je tofu – díky procesu fermentace.

Bílkoviny „navíc“ přidáváme do jídla v hlavní části dne.

Na trhu existuje mnoho druhů izolovaných proteinů. Je vhodné si jich pořídit více a střídat je. Na doplnění chybějících bílkovin pro osobu vážící 60 kg stačí denní dávka 20g čistých bílkovin, to znamená cca 25 gramů (1 polévková lžíce) hrachového proteinu nebo 40 gramů proteinu mandlového, rýžového, slunečnicového atd.

Doplňující bílkoviny přidáváme pouze v hlavní části dne tak, aby po nich následovalo minimálně jedno lehké jídlo před spaním. Pokud přidáme proteiny do posledního jídla večer, ztížíme jejich trávení a zbytečně zatížíme zažívání, které má v noci odpočívat, čistit se a připravovat na další den.

Jídlo zpočátku nesmí obsahovat hrubé (dráždivé) složky.

V prvních měsících se důsledně vyhýbáme všem hrubým (dráždivým) složkám v jídle, a to včetně ořechů a semínek v pečivu. Proteiny a enzymy z ořechů a semínek jsou důležité, ale doplňujeme je z izolovaných proteinů a kvalitních za studena lisovaných olejů. Celozrnná mouka je vhodná až po několika měsících od operace.

Vynecháme syrovou zeleninu a celé citrusy.

Syrová zelenina je téměř nestravitelná. Zelenina tepelně upravená nebo kvašená (pickles) a důkladně rozkousaná je velmi prospěšná. Celé citrusy jsou nevhodné kvůli nestravitelné vláknině. Malé množství citrusové čerstvě vylisované šťávy můžeme občas přidat do vody k pití.

Syrové ovoce konzumujeme pouze oloupané a v malém množství. Vhodnější je tepelně upravené ovocné pyré (dětská přesnídávka) – ideálně čerstvě připravené bez bílého cukru.

V každém jídle by měla být přidána malá lžička kvalitního oleje. Každé jídlo by mělo obsahovat malý kousek vařené zeleniny. Pro začátek stačí 30 gramů, postupně přidáváme až na 1/4 celé porce.

Jídla pouze vaříme, dusíme či napařujeme. Pečení bude možné po několika týdnech až měsících, smažení je nevhodné.

Den začínáme důkladným napitím, ideální je řídká zeleninová polévka, ze které nejprve vypijeme vývar a následně jíme pevnou část. Tento způsob budeme používat i do budoucna.

Z každého jídla budeme jíst nejprve tekutou část (vývar z polévky) a teprve následně část pevnou, důkladně rozkousanou a promísenou se slinami.

V hlavní části dne konzumujeme hutnější jídla, která obsahují i sušší přílohu (pečivo, knedlíky, rýži), k večeru se opět vracíme k jídlům řidším, měkkým (kaše, těstoviny s omáčkou, pudink).

Zažívání velmi prospěje omezit bílou pšeničnou mouku (rohlíky, kupované knedlíky) a nahradit ji moukou špaldovou nebo polozrnnou.

Poslední jídlo by mělo být alespoň 2 hodiny před spaním, aby se stihlo posunout do nižších pasáží střev. Snížíme tak četnost regurgitací (návratu potravy do jícnu) a umožníme střevům odpočinek v průběhu noci.

Plynatost a průjem upozorňuje na konzumaci jídel, která tělo zatím nedokáže strávit. Nejčastěji jsou na vině živočišné bílkoviny (maso), luštěniny v základní úpravě (obsahující slupku, nedostatečně namočené a málo uvařené), hutné mléčné výrobky (sýry, tvaroh), syrové ovoce s nadbytkem vlákniny, syrová zelenina.

Maltodextrin doplní chybějící energii ale při předávkování způsobuje průjem.

Pokud přes všechnu snahu o dostatek jídla chybí tělu energie, lze v lékárně zakoupit sacharid Fantomalt, který dodá energii. Jde o čistý maltodextrin, který je bez chuti a lze ho v malých dávkách přimíchávat do každého jídla či nápoje a zvýšit tak jeho energetickou hodnotu. Pozor, při předávkování způsobuje průjem. Nelze ho považovat za hlavní zdroj energie. Ale jeho účinek ve chvílích slabosti je skoro zázračný.

Napsat komentář